Lucky Star

The Lucky Star Project is a family sized home tucked into a neighborhood in the heart of Winthrop. It’s quiet yet austere earth tone color palette helps blend it into the surrounding homes while giving it a look of permanence and quality. After a thorough site review the need to embrace the beautiful view behind the house, while creating privacy from the street and neighbors, became the first design goal. To accomplish this the street side of the house is kept low to the earth and the windows are minimized to give the occupants a feeling of privacy. The back of the house is tall, filled with windows and the roof is extended to create an outdoor patio space to relax or entertain.

Street side landscaping by Plantas Nativas East enhances the earth tone aesthetic

Exterior

For the siding, we used a mix of rough stained wood, cement clapboards and rusting steel panels to break up the different volumes of the building and bring variety to its forms. The center of the house is raised higher than the wings to create a tall central living space and add extra dimension to the exterior. The front door is purposefully given a bold earthy red tone to project warmth and a sense of welcome for the owner and visitors alike.

A mix of siding materials and colors adds an artistic touch

While the front of the Lucky Star Project is quiet and private, the back of the house faces a wonderful small backyard full of green trees and a wide seasonal creek. We took great advantage of this scene and opened up the back of the house with high rooflines, tall windows, sliding glass doors and a beautiful covered patio. The patios are clad in deep grey pavers that lend a beautiful pattern to the usable surface while allowing water to penetrate. A private, calming space filled with nature gives the residents a place to sit and relax or gather friends and entertain. A perfect, in town, getaway space.

Private patio space overlooking a wide creek. Big windows on the back of the house to let in lots of light while keeping privacy a priority.

Interior

The interior is bright and filled with light from the well placed windows. Views to the outside were carefully aligned and framed with windows in each room. Considerations for privacy with regards to the closely spaced neighbors was a priority and window size and placement reflects this decision as well. The interior design pulls from traditional aesthetics as well as a modern sensibility. Intrinsic Design offers interior design help too. We would be happy to help you put all the elements of a great interior together to finish of your ideal home.

Tall ceilings and plenty of windows to bring in light enhance the living space. The view of the trees out the rear of the house help you forget the in town location.
Mixing modern design elements with traditional materials in the kitchen

A master suite with a built in desk and a private door to the patio help create a place for privacy in an other wise modestly sized home. The two single bedrooms on the far side of the living space share a full bathroom. An entrance from the carport leads directly to a mudroom/ laundry to make arrival from outdoor adventures quick and easy. The attached carport features a big gear room ready to store away the adventure toys. Oh yeah, a dedicated ski tuning bench is also in the carport to help you dedicated skiers get ready for the day!

Specs:

  • 1589 sq ft of Living Space and 400 sq ft of Carport and Storage
  • 3 Bedroom, 2 Full Bath
  • High Efficiency Heat Pump
  • Metal Roof with Snow Breaks
  • Propane Stove
  • In town water and sewer
  • Mixed wood, cement board and rusting steel siding
  • Quiet street side presence
  • Open light filled back windows with private backyard patio

Red Dog Guest House

Red Dog Guest House, Winthrop

The Red Dog Guest House is a project that seeks to bridge modern and traditional design while bringing beauty and added utility to a property in the Methow Valley. The RDGH sits prominently in an open field and as such takes in huge views in three directions. The combination of shed and gable roof lines looks to fit with the character of the buildings in the surrounding landscape while making a strong sculptural statement of its own. A roof system of wood beams covered in Douglas Fir decking makes for a rich earthy feel and ensures that this space is built for the long term.

Visitors to the Red Dog Guest House are greeted by a large porch roof and entry deck with a custom storage bench to give quick respite from summers heat or winters snow. Deep greys and muted browns color the exterior of the building and help mask its presence in a wide-open field. The natural wood tone of the roof beams helps to soften and warm the exterior at close range.

A second story guest space focuses banks of windows toward the beautiful up-valley views giving a sense of being perched on the land. A north-facing porch gives the visitor an area from which to take in the vista and watch the hawks ride breezes rising off the nearby bluff. Long banks of joined windows allow one to take in sweeping views of the landscape from virtually anywhere in the main living space..

The interior makes use of efficient living and sleeping spaces. Bedrooms are purposefully kept small to leave more space for kitchen, living, and dining. The kitchen features a beautiful custom designed cherry and maple built-in dining area tucked into a windowed corner. Graphite grey cabinetry and white quartz countertops add a cohesive beauty through out.

Intrinsic Design Red Dog Guest House
Intrinsic Design Red Dog Guest House

Project Construction

Construction of the Red Dog Guest House started with the removal of an old RV Barn and reuse of the existing foundation and infrastructure. To reuse and improve upon was a guiding principal from the start. Working with Blackcap Builders Collective ensured that the old building was recycled into the community or back into the new structure. The building is sided with Hardie Board to protect it from fire and provide a highly durable low maintenance finish. Insulation values were ramped up to provide a comfortable low energy living space. Higher insulation values were added to south and west walls to block summers heat. High insulation values in the roof help conserve heat in the winter.

One can’t miss the strong presence of the roof’s beams and decking. Natural wood tones and the inherent strength of the beams give one a sense of safety amid such a powerful landscape. The repetitive pattern of beam and decking create a rich interior and enhance the connection from outside to inside on the second floor.

Outdoor living spaces abound to foster a comfortable time spent outside. A large shaded south-facing entry deck welcomes visitors and provides a place to watch the days’ events change over the long-distance valley view. A north-facing porch on the first floor provides a place to gather with groups and enjoy the shaded side of the house. Above, a second-floor north-facing porch gives an intimate place to sit with the view.

Specs:

  • Roof – Douglas Fir Beams and Deck
  • Extra high insulation values in roof and south and west-facing walls
  • House systems prepared for future solar installation
  • Reuse of an existing foundation
  • Hardie Board siding for fire resistance
  • Metal roofing for long term durability
  • Custom metal posts and brackets
  • Custom built in dining nook
  • Sauna!

Pine Forest Shadow House

The Pine Forest Shadow House is a modern, shed-roof cabin and the owners consider it an architectural sculpture in the Methow Valley. From sun up to down, light moves around the property, casting shadows. The intent is to create another shadow in the forest. The building hides in the pines to not take away from the beauty that stood there for millennia before its existence.

Architecturally, the structure steps away from you in 5 planes: entryway, foyer, mud room, bedroom, and towards the forest lanai. The material choices and colors blend in with the shrub-steppe hillside.  Functionally, the Shadow House is meant to be a true getaway cabin for an active couple and their family and friends. The living space is open but retains a human scale to emphasize a feeling of comfort.

The Pine Forest Shadow House is tucked away into a hillside.

Carefully placed windows open the main room to the beauty of the forest around the house allowing a sense of immersion in nature from the comfort of the cabin. Sleeping quarters are intentionally kept small to encourage use of the main space. The entry layout is specifically designed around an active lifestyle with quick access to a mudroom and laundry space. The bathroom features a soaking tub for relaxation and recovery after the days long adventures in the mountains of the Methow.

Pine Forest Shadow House Construction

Constructed with a 4-ft foundation, Hardipanel, and metal roof it will house the owners comfortably through 4 seasons and protect them in the event of a wildfire. The lanai is a defensible space and in the summer, the soffit extends the living area to the outside with shade. 

The Shadow House was designed and is being built by Black Cap Builders Collective. It’s constructed with green materials and modern techniques. Black Cap brings attention to detail, craftsmanship, and ability to realize the vision the clients had for a home in the Methow. 

On a budget.

Specs

  • 5 Red Pine Ct, Winthrop Wa, 98862
  • 4-acre lot in Pine Forest at 3300 Ft
  • 1100 SQ FT
  • 2 bedroom
  • 1 and ½ bath
  • Cement foundation
  • Hardipanel exterior with a wood-wrapped entryway on 3 walls
  • Metal shed roof
  • Metal south facing, the snow wall.